понеділок, 24 липня 2017 р.

Захист дитини від негативного впливу комп'ютера та Інтернету

Сучасні діти піддаються досить серйозному впливу ззовні, який походить не від сім'ї та батьків, а від інших джерел інформації.

Якщо раніше для того, щоб у чомусь переконати дитину і пояснити що-небудь, досить було з ним поговорити, то сьогодні батькам далеко не так просто спілкуватися зі своїми дітьми, які мають доступ до інтернет-сайтів, що розповідають про що завгодно. І далеко не завжди отримана з різних джерел інформація несе позитив, нерідко велика кількість передчасно отриманої інформації здатна збити дітей з пантелику, зменшити авторитет батьків, зробити підлітків некерованими і «усезнаючими», вирощеними на моралі серіалів, кіно й історій з інтернет-порталів.

Згубний вплив на здоров'я дітей надає тривале сидіння за монітором комп'ютера, незалежно від того, чому вони віддають перевагу - серфінгу інтернет-порталами, онлайн-іграм або перегляду кіно та серіалів. Багато медиків відзначають, що зір сучасного покоління дітей дуже сильно погіршився, що прямо пов'язано не тільки з серйозним навантаженням у школі та більш стрімким ритмом життя, але і з постійним сидінням за комп'ютером.

Для того, щоб обмежити вплив на дитину інтернету і зменшити час сидіння за комп'ютером, не ставши підлітку при цьому ворогом, батькам бажано розробити схему дій і продумати всі методи. У першу чергу, потрібно обмежити час, який дитина може проводити за комп'ютером - бажано, щоб загальний час за монітором не перевищував півтори-дві години. Таке навантаження на зір буде оптимальним і не призведе до розвитку короткозорості.

Обов'язково потрібно стежити, що дитина робить, сидячи за комп'ютером. Сучасному школяреві доступ в інтернет може знадобитися лише в одному випадку - при пошуку навчальних матеріалів, додаткової інформації з тем уроків, обміні з однолітками домашніми завданнями. Реєстрація в соціальних мережах зовсім не обов'язкова - діти і так мають можливість спілкуватися з однолітками і однокласниками в школі, на вулиці, тому немає необхідності в онлайн-зв'язку, хоча мабуть саме цей пункт може викликати багато невдоволення зі сторони дитини.

Повністю обмежити доступ дитини до інтернет-сайтів не вдасться, але от обмежити хоча б тематику і коло сайтів, які відвідуються, можливо. Є спеціальні програми, завдяки яким батьки можуть закрити доступ до тих чи інших ресурсів і відкрити доступ тільки до конкретних адрес. Можна дозволити дитині відвідувати освітні портали, інформаційні, присвячені науці і техніці, біології тощо., а ось на сайти про життя зірок шоу-бізнесу і ніяк не пов'язані з навчанням і освітою давати доступ зовсім не обов'язково.

Ефективним рішенням може бути створення декількох облікових записів. Для дитини можна створити його з обмеженим доступом до жорсткого диску, інтернет-сайтів та іншої інформації, а для батьків - обліковий запис адміністратора. Це дасть можливість контролювати дитину, стежити за тим, щоб вона не отримувала доступ до інформації, яка не піде їй на благо. Для більшого захисту обліковий запис батьків повинен бути захищений паролем.


Переклад Широкової Наталії статті Анастасії Манаєнкової "Защита ребенка от негативного влияния компьютера и Интернета"
сайту www.edu-all.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар